De audicien

Gepost op: 30 november 2017

De drempel

De herinnering van hoe moeilijk het was om mijn vader naar de audicien te krijgen staat me nog fris in het geheugen. Waar een bezoek aan de opticien taboeloos en als als volledig normaal wordt gezien, is dat bij een bezoek aan de audicien heel anders. De verklaring is volgens mij als leek logisch: Ook jongeren dragen brillen en contactlenzen, waar veel minder jongeren nood hebben aan een gehoorapparaat. Kortom: Volgens mij is de audicien veel meer aan het ouder worden gekoppeld en is het daardoor voor veel mensen te confronterend. Mijn vader ging steeds slechter horen, al wou hij dat zelf niet accepteren en antwoordde hij vaak met een onlogisch 'ja' of 'nee'. Soms leidde dat voor omstanders tot grappige situaties, maar voor hem zal dat toch nooit het geval zijn geweest. Jarenlang deed hij alsof hij alles wel had meegekregen en als het te moeilijk werd vroeg hij mijn moeder of mij wat de andere persoon nu allemaal 'raaskalde'. Een bezoek aan de audicien bleef jarenlang uit. 


De schaamte voorbij

Eindelijk ging hij mee naar de audicien. Het dreigement van een afspraak bij de KNO-arts heeft daar met zekerheid aan bijgedragen. Niet alleen mijn vader, maar ook ikzelf was verbaasd over de hedendaagse techniek in een hoorapparaat. Deze techniek maakt het mogelijk dat een hoorapparaat niet meer de omvang heeft van die enorme, ouderwetse, huidkleurige gevallen die we allemaal wel kennen. Er werden wat testjes uitgevoerd die mijn vader als veel minder lastig ervoer dan hij ze voordien onderweg naar de audicien had geschetst. Zijn gezicht toen hij voor het eerst een hoorapparaatje mocht uitproberen, vergeet ik nooit weer! Hij gaf het nog steeds niet toe, maar je merkte duidelijk dat er een wereld voor hem open ging. Veel minder vaak kwamen de onlogische 'ja' en 'nee' terug als antwoorden op open vragen. Toen hij uiteindelijk zijn eigen gehoorapparaat kreeg aangemeten, bemerkte ik zelfs enige vorm van trots.


Tegenwoordig 

De reclamespotjes van opticiens, maar tegenwoordig gelukkig ook van de audiciens, vliegen over ons beeldscherm. De meeste spotjes irriteren me net zo erg als die over wasmiddelen, behalve die van de audicien. Ik vind het fijn dat de audicien langzamerhand net zo goed 'inburgert' als andere bedrijven. Het is hoogtijd dat de onzinnige taboe met betrekking tot minder goed horen eens voorbij is. Ik probeer ook bij te dragen aan de afname daarvan door eens per jaar geheel vrijblijvend een gehoortest te doen bij de audicien. Tot nu toe altijd zonder de nood aan een hoorapparaat, maar als het zover komt dan zal ik daar zeker niet moeilijk over doen.

Kijk op Linneweever voor een deskundige audicien voor Naaldwijk e.o.

Delen  

De opticiens blog

Welkom op onze blog. Wij zijn Jurgen en Eugene en de trotse eigenaren van deze blog over opticiens en optische middelen. Wij zijn beiden collega opticiens met een passie voor het geschreven woord. We hebben onze krachten gebundeld en zijn deze blog gestart. Een blog door en voor opticiens. Op deze blog schrijven wij over onze huidige ervaringen en de laatste nieuwtjes van het vakgebied. Daarnaast bieden wij ook hoogwaardige informatie over optiek. Welke bril hoort bij welke afwijking tot diepgaande artikelen over unieke gevallen. Zowel voor de leek als opticien is deze blog educatief. Wij hopen dat onze artikelen meerwaarde bieden. Wij wensen u veel leesplezier.

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen