[QA] Waaraan herken je een goede opticien?

Gepost op: 9 november 2017

Je ogen vertrouw je niet zomaar aan iemand toe, het liefst ga je op zoek naar een goede opticien. Alleen, in Nederland is deze titel niet erkend, dus hoe ga je eigenlijk te werk om het kaf van het koren te scheiden? Bij wie allemaal kan je met andere woorden terecht om je ogen op een correcte wijze te laten controleren? Het is van het grootste belang dat je hiervoor een beredeneerde keuze maakt. Hieronder geef ik jullie een aantal tips om de zoektocht te vereenvoudigen.

Wat is een opticien ?

Opticiens zijn niet de enige specialisten die bekommerd zijn om de staat van uw ogen. Daarnaast zijn er nog andere specialisten, zoals optometristen en oogartsen. Deze laatste zijn universitair geschoold en houden zich voornamelijk bezig met de pathologieën van de ogen. Daardoor kom je deze vrijwel alleen maar tegen in het ziekenhuis of in de eigen praktijk, en raadpleeg je ze enkel indien je je zorgen maakt over een mogelijke probleem met je zicht.  De titel optometrist is wel degelijk een erkende titel. Deze persoon heeft een solide HBO-opleiding genoten en kan dus wel degelijk verschillende oogaandoeningen herkennen en een diagnose stellen. Daarnaast meten deze personen gewoon ook je ogen op, net zoals de opticien.  De opticien beschikt dan ook over de apparatuur om je ogen te meten. Daarnaast wil hij jou voornamelijk een geschikt montuur aanmeten. Hiervoor beschikt de opticien over een hele collectie monturen in alle vormen en maten. Vaak heeft de opticien dan ook een sterk ontwikkeld gevoel voor esthetiek, aangezien hij adviseert welke bril precies bij een bepaald gezicht past.

De taken van een geode opticien ?

Eerst en vooral moet hij de tijd nemen om uw ogen grondig te controleren. Ga na of hij enkel de standaard tests uitvoert en wat hij hiervoor vraagt. Indien je met hem in zee gaat, dan moet hij je een duidelijk overzicht geven van de voor handen zijnde glazen of lenzen. Dit wil zeggen dat hij jouw niet noodzakelijk het meest lucratieve voorstel doet. Bij voorkeur moet hij duidelijk met jou de verschillende opties en prijzen overlopen.  De goede opticien beschikt over een propere en goed ingerichte ruimte en gaat hygiënisch te werk bij de oogcontrole. De apparatuur is recent en ziet er goed onderhouden uit. Daarnaast heeft de opticien een gevoel voor stijl, opdat hij jou het beste advies kan geven over een nieuw montuur. Je wil niet zomaar iedereen lukraak hierover laten beslissen. Per slot van rekening loop je er wel een groot deel van de dag mee rond!

Voor meer informatie spreek met Oogmerk Tundermann.

Delen  

De opticiens blog

Welkom op onze blog. Wij zijn Jurgen en Eugene en de trotse eigenaren van deze blog over opticiens en optische middelen. Wij zijn beiden collega opticiens met een passie voor het geschreven woord. We hebben onze krachten gebundeld en zijn deze blog gestart. Een blog door en voor opticiens. Op deze blog schrijven wij over onze huidige ervaringen en de laatste nieuwtjes van het vakgebied. Daarnaast bieden wij ook hoogwaardige informatie over optiek. Welke bril hoort bij welke afwijking tot diepgaande artikelen over unieke gevallen. Zowel voor de leek als opticien is deze blog educatief. Wij hopen dat onze artikelen meerwaarde bieden. Wij wensen u veel leesplezier.

Categorieën

Archief

Recente artikelen